Jak udekorować tort na Święta Bożego Narodzenia?
Dla zawodowych cukierników świąteczny tort to zapewne przysłowiowa bułka z masłem. Ci, nieco mniej zaangażowani w kuchni, mogą mieć z pewnymi elementami kłopot, ale od czego jest pomysłowość. Przecież zawsze można pewne elementy po prostu uprościć.
Niegdyś na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ambasadora, orzechowca czy czekoladowego. Dzisiaj znacznie śmielej łączymy smaki. Czekoladzie towarzyszy chilli, a biszkoptowi szpinak. To, co jeszcze dekadę czy dwie temu wydawało się cukierniczą abstrakcją, dzisiaj jest tak naprawdę normą. Bywa jednak i tak, że receptury na potrawy, ale także wszelkie słodkie przekąski i wypieki nie są wynikiem dokładnie przemyślanej kulinarnej strategii, ale powstają zbiegiem okoliczności – ktoś nie miał jednego składnika, więc zastąpił go innym.
Za kolebkę cukiernictwa uznaje się Włochy. Ogromny rozwój tego fachu nastąpił w drugiej połowie XVIII wieku. Miało to związek z opracowaniem w roku 1748 przez niemieckiego chemika Andreasa Sigismund Marggrafa metody wydzielania cukru z buraków. Okazało się, że „białego złota” nie trzeba sprowadzać, ale można je produkować na miejscu, w Europie.
Prezydent Andrzej Duda obchodzi 52. urodziny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?